Barnemat


En liten intro...

God, hjemmelaget barnemat trenger ikke være verken dyrt, avansert eller tidkrevende. Her vil jeg gi deg tips og oppskrifter på gode, næringsrike og enkle middager til småbarn.

Jeg vil gjøre det klart at jeg absolutt ikke fordømmer de som kjøper middagsglass! Selv stod jeg der foran hyllen og så inn i jungelen av produsenter og middagsvarianter og visste ikke helt hvor jeg skulle begynne... Det endte med at jeg gikk fra butikken med to pakker med kveldsgrøt. Da jeg kom hjem begynte jeg å google barnemat og fant mange oppskrifter. Problemet var at jeg ble nesten skremt av alle pekefingrene som sa " NB!", "Husk...", "Du må...", osv.

Jeg tenkte at så komplisert kan det da ikke være, og så lenge barnet får i seg en jevn fordeling av kjøtt/fisk, poteter/pasta og grønnsaker så må jeg da vel være innenfor..?Jeg prøvde meg litt frem og kom frem til et lite knippe av retter som falt i smak hos Lyder, så da var både mor og barn fornøyd! Han har vært frisk og rask sitt første leveår, så jeg velger å tro at den hjemmelagde maten hvertfall ikke har hatt noen negativ innvirkning.

Det å selv lage middag til barnet gir også en gyllen mulighet til å introdusere og forberede barnet på hvilke smaker det har i vente når det begynner å spise vanlig mat. Jeg har derfor forsøkt å lage retter med ingredienser og krydder som vi bruker mye av i vårt kosthold.

Som hovedregel er middagen 3-delt:
1/3 potet/pasta/ris
1/3 kjøtt/fisk
1/3 grønnsaker
Lag litt større porsjoner av gangen. Det er jo så kjekt å ha ferdig middag i fryseren! Jeg har selv brukt Avent-glassene til å fryse ned middagene i. For Lyder har ett Aventglass vært en super middagsporsjon fra han var 8-12 mnd.

For barn frem til ca. 9 mnd kan det være greit å bruke stavmikser. Når de blir litt større kan man gå over til å mose maten med potetmoser. Da får man litt grovere konsistens slik at barnet kan vende seg til å tygge maten. Pass bare på at bitene ikke er for harde.

Det er viktig at barnet får i seg fett for utvikling av blant annet hjerne og øyne. Tilsett derfor litt god olje i de magreste rettene. Bruker du for eksempel torsk istedenfor laks i "laksegryten" bør du tilsette litt olje da hvit fisk er magrere enn rød fisk.

Tips!
Kjøp frossen fisk. Wok- og salatlaks og torsk i blokk er super fisk til barnemat. Selv har jeg handlet endel på REMA1000. De fører merket "Lerøy" som er billig og bra! Man får kjøpt 400g laksefilet uten skinn og ben til rett over 30 kr og 400g torsk i blokk til rett over 20 kr. Når jeg lager middager bruker jeg gjerne en halv pakke av gangen.

Tips!
Frosner grønnsaker har like høyt innhold av vitaminer som ferske. Istedenfor fersk brokkoli kan det være mer økonomisk (og mer holdbart) å kjøpe en pakke med frosne brokkolitopper!

Tips!
Til barn under året skal man være forsiktig med salt og pepper -særlig salt. Det vi kanskje opplever som tamt kan allikevel for barnet være veldig smakfullt. -Men bruk gjerne mildt krydder og urter i maten til barnet dersom du ønsker å smaksette litt ekstra. Jeg har gjerne ett krydder i hver middagsrett.Kylling og pasta i tomatsaus
Dette er en enkel og god pastarett. Når det gjelder pastavalg bruker jeg alltid fullkornspasta. Litt sunnere og så metter den mer enn vanlig pasta.

2 kyllingfileter
1 boks hermetiske tomater
2-3 gulrøtter
Pasta - penne eller skruer
oregano
litt olje og vann

Hell tomatboksen i en kjele og kok opp. Kutt kylling i passe store biter og la trekke i tomatene. Rasp gulrøtter og ha i kjelen. Ha i oregano. La trekke i ca. 30 min.

Kok pasta. La det koke til pastaen nesten er litt overkokt. Hell over i den andre kjelen og la alt trekke i ca 10 min. Ha i litt god olje og spe med litt vann hvis du syntes at den blir litt for tykk.Moses, fordeles i glass, avkjøles og fryses.
Denne oppskriften rekker til ca. 5 middager.
Ca. pris: kr 10 pr middag.
Velbekomme!
LaksegryteDette er en næringsrik og god rett, og en av Lyders absolutte favoritter!!
For å variere kan man godt bruke hvit fisk som for eksempel torsk og sei. Selv foretrekker jeg som oftest laks eller ørret da denne er fetere og dermet mer næringsrik og inneholder mer omega 3. Hvis du bruker hvit fisk, så å tilsette litt ekstra olje.

1/3 laks
1/3 gulrot og brokkoli
1/3 poteter
dill
vann
evt. litt olje
 

 
La fisken trekke i litt vann i ca. 10 min. Kutt opp poteter og grønnsaker og ha i gryten. La det koke til alt er gjennomkokt og passe mykt -gjerne 45 min. Smak til med dill. Ha evt i olje og spe med vann hvis det blir for tykt.

Moses fordeles i glass, avkjøles og fryses!

Bruker du ca. en halv pakke med wok- og salatlaks og poteter og grønnsaker deretter, får du ca. 5-7 middager som gir en ca pris pr middag på ca. 8-10 kr.
 
 


Velbekomme!
 
 
 
 
Kotelett med rotgrønnsaker
Dette er også en smakfull middag til de minste. Skjærer man bort de feteste delene på svinekoteletter er dtte magert og fint barnemat- kjøtt. Rimelig er det òg!
1/ 3 del koteletter
1/3 del poteter
1/3 del gulrot og kålrabi
vann
persille
(evt. en halv buljongterning -NB! Kun til litt større barn da buljong er veldig salt)
Skjær bort fett og ben fra kotelettene og kutt i terninger. Kok opp litt vasnn i en kjele og ha i kjøttet. La trekke i en ca. halv time. Kutt poteter, gulrot og kålrabi i terninger og ha i gryten. Persille og buljong gir ekstra god smak! La alt trekke en god stund. Hvor lenge kommer litt an på hvor god tid du har, men får det trekke minst en time blir kjøttet godt og mørt og lettere å mose.

Det er selvfølgelig mange flere rotgrønnsaker man kan ha i denne retten. For meg har det vært viktig å lage rettene smakfulle men allikevel med et begrenset antall ingredienser. Jo enklere retten er å lage, dess mindre tiltak er det å gjøre det! -Og rettene er mer enn gode nok for de små allikevel, både på smak og næringsinnhold!

Moses, fordeles i glass, avkjøles og fryses
Velbekomme!


7 kommentarer:

Anonym sa...

SÅÅÅÅÅkoselig side da.....du er jammen flink Silje:) Hvorfor er ikke du blitt interiørarkitekt eller kokk??? Skal følge ivirg med på husprosjektet deres og gleder meg til å se det endelige resultatet!!!

Stor klem Marthe

Tonje L. sa...

Bloggen din dukket opp da jeg googlet barnematoppskrifter, og her var det mange spennende oppskrifter og tips. Nå gleder jeg meg til å prøve ut dette på tulla mi. :)

Hilsen Tonje

Anonym sa...

Dette var veldig bra!!!

Ikke for å skremme, men husk at det bare er anbefalt å spise laks én gang i uken eller hver 14. dag pga. innholdet av tungmetaller.

Anonym sa...

... og vær forsiktig med buljong. Det inneholder masse salt.

Ellers kommer jeg til å bruke oppskriftene dine. Tusen takk!!

Hjertebank sa...

Ikke lenge til lillegull skal ha litt mer fast føde. Skal prøve noen av dine oppskrifter ;)

Anonym sa...

Da er jeg i gang med barnematen :) Detta blir bra! Takk for gode tips på en utrolig flott blogg. Klem Anette og minimor

Anonym sa...

fantastisk blogg.Stå på supermamma.Barna dine er heldige som har en så flink mamma:-)

Legg inn en kommentar

Takk for at du legger igjen en hilsen ♥ Klem Silje

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...